12/5/19’da yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği madde 36/3 şu hükmü amir:
Bu Yönetmelik kapsamında üretim yapan gerçek ve tüzel kişiler;
a) Üretim ve tüketim tesislerinin aynı yerde OLMASI halinde sisteme verilen veya sistemden çekilen NET enerji miktarı için,
b) Üretim ve tüketim tesislerinin aynı yer OLMAMASI halinde sisteme verdiği VE sistemden çektiği enerji miktarları için AYRI AYRI,
sistem kullanım bedeli öder. 26 ncı ve 30 uncu maddeler kapsamındaki üretim ve tüketim tesisleri için farklı sistem kullanım bedelleri belirlenebilir.
Bu metinden anlaşıldığına göre, tüketim tesisi ile üretim tesisi aynı yerde ise, mahsuplaşma harici üretim/tüketim için sistem kullanım bedeli ödenir.
Yani, mesela herhangi bir ay sonunda toplam üretim = 1000 kWh, toplam tüketim = 800 kWh ise, 200 kWh fazla üretim söz konusu demektir ve 200 kWh için veriş yönünde dağıtım bedeli ödenir. Toplam tüketim = 1000 kWh, toplam üretim = 800 kWh olsa idi, ay sonunda şebekeden toplamda 200 kWh çekilmiş olacaktı ve 200 kWh için elektrik faturası tahakkuk edecekti (dolayısıyla, bu miktar için sistem kullanım bedeli ödenmiş olacaktı).
Ancak, 20/06/2019 tarihli ve 8666 numaralı Kurul Kararı (bkz) farklı bir perspektife yol açtı. O da, üretimden karşılanan tüketim için, %50 oranında indirimli DE olsa dağıtım bedeli alınacağı, buna mukabil ise, veriş yönünde sistem kullanım bedeli alınmayacağı idi. Kurul Kararı’nda “… Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki üretim tesislerinden, …” denilmişti. Yani, Karar sadece 5/1-c ile alakalı idi; ama Duyuru ile 5/1-ç’yi de kapsayacak şekilde ifadelendirilmiş.
Kurul Kararı’nda gözden kaçmaması gereken önemli bir nokta var, o da veriş yönü dağıtım bedeli ile alakalı olarak “tüketimim üretime eşit veya tüketimin üretimden fazla veya az olduğu durumlarda” denilmiş. Yani, tüm durumlar yazılmış. Bunun sebebi, dağıtım bedeli ile alakalı hesaplamanın aylık net çekiş/veriş sonucuna göre değil, saatlik net çekiş/veriş toplamına göre yapılacak olması.
(Anlaşılan o ki, Yönetmelik hükmündeki aylık mahsuplaşma, ihtiyaç fazlası elektriğin tespitine yönelik, sistem kullanım bedeli açısından ise saatlik veriş/çekiş önemli, yani dağıtım bedeli açısından uygulama saatlik olacak)
İlgilenenler için bu konuyla alakalı Google E-Tablo bağlantısı (salt görüntüleme/view only).
Önemli not: Sadece dağıtım bedeli uygulanacak elektrik enerjisinin veriş ve çekiş yönlü toplamı aylık mahsuplaşma miktarına eşit olur.