ABD Başkanı’nın Çin’e açtığı teknoloji odaklı savaşa güneş paneli üretimi açısından bakmak istiyorum ve doğrusu ABD’yi bu konuda ülke çıkarları çerçevesinde haksız bulduğumu söyleyemeyeceğim. Şöyle ki; güneş hücresi ve panel üretiminde 2007 yılına kadar Avrupa, Japonya ve ABD ağırlığı vardı, AR-GE çalışmaları da bu ülkelerce finanse edildi. 2007 yılında, teknoloji yoğun olmayan panel üretiminde Çin’in pazar payı %27 iken, silikon üretiminde %2.5 ve ingot-wafer üretiminde %5’ten küçüktü; ama 2015’e gelindiğinde ezici bir çoğunlukla tüm değer zincirinde en fazla paya sahip ülke olmuştur. Çin’li üreticiler, her zaman olduğu gibi, başlangıçta modül ve cell üretim hatlarını satın alarak bu işe başlamışlardır, zira silikon ve wafer ile ingot üretimi sermaye ve daha teknoloji yoğun. Çin’in iş gücü mobilizasyonunu da yurt dışında eğitim görmüş Çin’liler sağlamıştır. Trina Solar’ın yöneti ekibinin yarısı Çin dışında eğitim görmüştür mesela.
Bir süre sona, rekabet edebilirlik önemli hale gelmiştir ve sahip olunan patent vs önemini yitirmiştir. Zira, artık Çin’liler de bu işi biliyordur ve avantajlıdırlar. Bu çerçevede Avrupalı üreticilerden Almanya menşeli Solar World yüzlerce patentine rağmen anti-dumping uygulamasıyla ayakta durmaya çalışmıştır.
Günümüzde Çin, örneğin otomotiv firmalarına Çin’li üreticilerle yüzde 50 ortaklık şartı koşmaktadır. Bu gibi şeyler de haliyle teknolojinin Çin’e (Çin’lilere) transferine imkan tanımaktadır ve bir süre sonra Çin her şeyi yapabilir hale gelmektedir ki Trump’ın da derdi bu; ama bu savaşı çoktan kaybetmiş olabilirler kendi deyimiyle. İzliyoruz, göreceğiz.
Rus Rosatom, Russia-China Investment Fund for Regional Development (RCIF) ile Rusya’nın Zabaikalsky bölgesinde ortak uranyum madenciliği yapacak. Finansman büyük oranda China National Nuclear Corporation tarafından sağlanacak.
Enel CEO’su Francesco Starace’a göre, RWE ve E.ON yaptığı iş kollarını ayırma girişimi çok riskli (bkz) ve Enel bu 2 Alman şirketinin yolundan gitmeyecek. Hatta, Enel RWE ve E.ON yapılandırması sonrası 5 milyar €’ya kadar satın alma gerçekleştirebilir.
Geçtiğimiz günlerde Şangay Borsasında işlem görmeye başlayan Yuan bazlı ilk petrol tahvilleri sonrası, Reuters’a göre Çin petrol ödemelerini bu sene Yuan ile ödemek için adım atıyor.
Avrupa Birliğinde gaz tüketimi 2017’de 2016’ya göre yüzde 6 artışla 491 bcm olarak gerçekleşti ve 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. AB ülkelerindeki üretimin azalmasıyla birlikte ithalattaki artış yüzde 11 oldu.
(detaylı bilgi burada)
Öte yandan, emisyon salınımının yaklaşık %45’i Emissions Trading System (ETS) altında regüle edilen AB’de uçaklar hariç tutulmuş verilere bakıldığında ETS altındaki salınımlar 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 0.3 arttı. Isınma kaynaklı salınım yüzde 1 düşerken, %2.5’lik ekonomik büyümenin sonucu olarak endüstriyel salınım yüzde 1.8 artış gösterdi.
Tesla gerçekten yenilikçi bir şirket, açık kaynak kodlu MapBox ve Valhalla modüllerinden yararlanarak kendi navigasyon sistemini geliştiriyor; ama bu yenilikçilik üretim aksamalarını gidermiyor ve şirketin hisseleri, büyük oranda son 1 haftada olmak üzere geçtiğimiz ay içerisinde %24’e yakın düştü. Tesla, adeta genlerine işleyen “tesliamat problemleri” nedeniyle bu durumla karşılaşıyor denilebilir (Model 3 üretimi günlük 200 adet seviyesinde ve 350’ye çıkartılmaya çalışılıyor). Bu nedenle de COO arıyorlar Tesla’ya 🙂
İflas ile alakalı haberler de Musk’a güzel bir 1 Nisan şakası fırsatı vermiş diyebiliriz.
BNEF’nin Global LNG Outlook 2018 yayınına göre 2018 yılında LNG ticareti 305 MMtpa’yı geçecek. Çin, bu sene 44 MMt LNG tüketecek ve bunun 22 MMt’si ABD’den (bkz). LNG, bilindiği üzere ABD ile Çin arasındaki 375 milyar USD’lik ticaret açığını azaltmanın en önemli yollarından birisi olarak değerlendiriliyor ve Çin, LNG’nin tamamını ABD’den ithal etse bile bunun karşılığı 6.7 milyar $ civarında (assuming an LNG price of $3 + 115% of Henry Hub).
Çin’li Sinopec de önümüzdeki 6 yıl içerisinde LNG alım kapasitesini 2 katına çıkarmayı planlıyor.
UK’de ve Portekiz’de Nissan Leaf’in fiyatları arttı. Ucuzlaması gerekmiyor muydu bunların, yoksa siparişlere yetişememe endişesinden ötürü bilinçli olarak mı fiyatlarda artışa gidildi acaba?
Bu arada, 5 elektrikli araç Norveç’te kış şartlarında teste tabi tutuluyor ve en iyi performansı Hyundai Ioniq gösteriyor; ama bu, sadece Hyundai’nin 70 kW DC şarj desteğini sunması da önemli bir etmen.
Toyota Japonya’da hidrojen yakıt hücreli otobüsleri satışa sundu. Araçta kullanılan teknoloji Mirai araçlardakine oldukça benzer ve 600 lt hidrojen yakıt tankına sahip 114 kW güçte 2 adet yakıt hücresi çubuğuyla (stack) donatılan araç 9 kW max güç elektriksel güç sağlayabiliyor ve sistemin elektrik beslemesi 235 kWh.
Çin ve Rusya, birbirlerine ait navigasyon sistemleri olan GLONASS ile BeiDou sistemlerinin birleştirilmesini planlıyor. Rusya tarafından işletilen ve 27 uydusunun tamamı aktif olan Glonass sistemi GPS’den sonra dünyanın en büyük navigasyon sistemi. Avrupa Birliği’nin Galileo’su 2016’da devreye alındı ve 2020’de tam kapasite çalışacak.