28.02.2018

Tesla, Yunanistan’da elektrik motoru konusunda küçük ir AE-GE ekibi kuruyor. Electrek sitesinde konuyla alakalı yüzlerce yorum yapılmış; ama kendi namıma faydalanamadım bunlardan ve Tesla’nın bu hareketinin özünde yatan şeyi anlamadım. Belki görece ucuz iş gücü olabilir; ama Türkiye bu konuda daha avantajlı. Türkiye’nin tercih edilmemesi hukuki sıkıntılarımızla alakalı olabilir mi diye düşünüyorum, ama bu da özellikle bu konu bağlamında anlamlı gelmedi. Türkiye’nin halihazırdaki elektrikli araç yatırımı planı nedeniyle olabilir belki. Bilemedim.


Update: Sibirya üzerinden gelen soğuk havanın Avrupa enerji güvenliğine etkisine ilişkin euanmearns yazısı çok iyi.

Enerjinin sürdürülebilir şekilde var olmasının sağlanması konusunda güneş özelinde bol keseden konuşmalar bugünlerde geri planda kalacaktır ve Trump kazanacaktır. Depolama sistemiyle entegre bir çatı tipi GES’iniz olsa bile, bu sistemin dayanımı 1-2 günü geçemeyeceği için, karla kaplı gün sayısının çoğaldığı ve şebekeden elektrik alamadığınız günlerde kabuslar sizi bekler. Bana kalırsa, Japonya’nın hidrojen yakıt hücre teknolojisine dayalı Ene-Farm projesi bu işi kökten çözecek on numara yöntem. Maliyetli ama kalıcı güvenlik noktasında en ümit vadeni o bence.


Çin haberleri

  • Çin’in kömür tüketimi 2017’de yüzde 0.4 arttı ve bu, 2013’ten bu yana ilk artış. Bu artışta, i) elektrik tüketimindeki %5.7’lik artışın, ii) hidroelektrik santrallerin üretimindeki %40’lık azalmanın, iii) soğuk havanın, iv) doğal gaz kısıtının etkisi var. Bu arada;
    • Kenya, Çin sayesinde ülkenin ilk kömür santralini kurmayı planlıyor.
    • Çin, 2017 sonu itibariyle, global GDP’den %15 pay alıyor ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi.
    • Çin, Güney Kore’yi geçerek 2017 sonu itibariyle dünyanın en büyük ikinci LNG ithalatçısı oldu (ortalama gerçekleşme 5 bcf/d).
  • 2018’in Ocak ayı itibariyle Çin’in en çok petrol ithal ettiği ülkeler sıralaması i) Rusya, ii) Andola ve iii) Irak şeklinde gerçekleşti. Suudi Arabistan 2017’de ikinci sıradayken, dördüncülüğe kadar geriledi. Rusya ise 2017’yle birlikte 2 yıldır Çin’in en büyük ithalatçısı konumunda (haberi ilk olarak Dr. Volkan Özdemir twitiyle gördüm).
  • Çin’liler dünyayı ele geçirecek. ABD de öyle düşünüyor ki, Alibaba’nın kurucusu Ma’nın sahibi olduğu Ant Financial’ın MoneyGram’ı satın alma işlemi ABD tarafından engellenmişti; ama Çin’liler Alman şirketlerde hayli aktif; Volvo’nun sahibi Geely Automobile’in Daimler’den 9 milyar EUR karşılığı hisse alması sonrası Reuters’in derlediği alımlara ilişkin haber okumaya değer (Alman şirketler özelinde). (credit: @caglayan_zy)
  • Daimler, Mercedes EQ’nun üretim için Çin’e 1.8 milyar USD’lik yatırım yapacak (BAIC ile işbirliği çerçevesinde).
  • BMW de elektrikli Mini araçlarını Çin’de üretmek istiyor.

Bugün çok ilginç bir şey öğrendim; Hindistan’daki termik santrallerin %40’ı susuzluk baskısı altındaki alanlarda yer alıyormuş. Hindistan ve termik santral demişken, ülkenin en büyük şirketlerinden Adani Group’un Başkanı Gautam Adani, Avustralya’da açılması planlanan dünyanın en büyük kömür madenine ilişkin eleştiriler için; “iklim değişikliğine inanıyorum; ama kömür Hindistan’daki 300 milyon kişiye elektrik sağlayacakdedi.


İsviçreli Mercuria, PDVSA’nın Citgo’daki hissesi karşılığı 6 milyar USD borçlandığı Rosnesft’e borcunun 1.5 milyar USD’lik kısmını almak için ABD Hazinesine başvurdu.


Avrupa Birliği genelinde, kamuya açık her bir şarj istasyonu başına 6 adet elektrikli araç düşüyormuş. Platform for Electromobility’ye göre bu oran 2020’de 10 olacak.

Elektrikli araç şarj istasyonu adaptasyonu konusundaki lider şehirler şu şekilde (WEF Press Release): Berlin, Buenos Aires, Dortmund, Guangzhou, Hong Kong, Los Angeles, London, Oslo, Paris ve San Francisco.


Morgan Stanley’e göre (bkz), Şili’de lityum maden sahalarında planlanan genişleme yatırımlarının neden olacağı arzı, elektrik talebindeki artış ofsetlemeyecek ve bu nedenle lityum fiyatları 2021 itibariyle %45 düşecek (tonu13375 dolardan,7332 dolara).

Banka ayrıca, Albemarle and SQM gibi büyük lityum madencisi şirketin ratingini equal weight seviyesinden underweight seviyesine düşürdü.


UK şebeke operatörü National Grid, yerel dağıtım hattına bağlı küçük üretim tesislerinin ne kadar üretim yaptığına ilişkin dataların yönetiminde zorlanıyor.

(credit: @barissanli)

Şebekenin her noktasının anlık yönetimi gittikçe önemli hale geliyor.


Önceki gün Engie’nin 5 yıllık direk PPA anlaşması haber oldu.


Siemens Gamesa Rüzgar YEKA ihalesi kapsamında ETKB ile sözleşmeyi dün imzaladı. Habere göre, 2022’ye kadar 700 MW türbin sağlanmış olacak.

Bu arada, sağlanan yer ve tek bir alanda kurulum özellikleri bağlamında bizim Solar YEKA’yı andıran ve dünyanın en büyük solar projesi olan 1.6-2 GW gücündeki Mısır’da yer alan Benban Solar Park projesi geliştirilme aşamasında. Şu ana kadar 29 proje finansman sağlamış ve bunların toplam gücü 1.5 GW.


Almanya’nın en üst düzey idari mahkemesi (top administrative court), şehirlerin dizel araç kullanımına yönelik yasak koyabileceğine hükmetti. Yalnız, bu kararı alan Stuttgart’daki mahkemenin aksine, Düsseldorf’daki mahkeme yasakların çok ciddi şekilde irdelenmesi gerektiğine hükmetmişti.


Nature Climate Change’de yayınlanan bir makale, Kral Penguenlerin çocuklarını beslemek için gittikçe daha uzaklara gittiğini ve ılıman havaların bu türü tehlikeye attığını tespit ediyor. Araştırmacıların geliştirdiği modele göre, Madagaskar’ın Güney’indeki Hindistan Okyanusundaki Crozet ve Prince Edward Adalarında yaşayan ve yeryüzündeki Kral Penguenlerin yarısının yaşadığı popülasyon 2100 itibariyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Makaleyi test etme şansım yok elbette; ama Penguenler ölmesin.


Değerli taşların (elmas vs) %90’ı işlenmek üzere Hindistan’a gönderiliyor. Bu süreçlerde sahtekarlığı azaltmak için Clara Diamond Solutions blockchain çözümü kullanıyor.

Bu arada, Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank), TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) adını verdiği bir sistemin blockchain’den daha iyi olduğunu savunuyor. TIPS’de işlemler 0.2 cent maliyetli ve 10 sn’de gerçekleşiyormuş.


#TarihteBugün (28 Şubat 1953): Watson ve Crick DNA’nın kimyasal yapısını ortaya çıkarttı.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s