12.02.2018

1 haftayı aşan Çin ziyaretini takiben ilk notlarımı paylaşmanın heyecanını yaşıyorum 🙂 Isınma turu olarak bu sürede yaşananları özetleyeyim istedim:

  • Çin, 2018’in Ocak ayında en düşük ticaret fazlasını verdi (20.34 milyar $). Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki fazla 54.1 milyar $ idi.
  • Çin, 1 km uzunluğunda güneş paneli döşenmiş yolu hizmete açtı (toplam alan: 5875 m2, toplam beklenen elektrik üretimi: 1 milyon kWh) ve sonraki adımın elektrikli araç şarjı olduğunu açıkladı.
  • Gazprom Türk Akımı’nın maliyetini 6 milyar USD’den 7’ye çıkarttığını açıkladı.
  • Nissan 2022’ye kadar Çin’e 9 milyar USD’lik yatırım yapacağını açıkladı.
  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin sermayesine katılmak (%49 oranında) için ön protokol imzalayan Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumundaki firmalardan Kolin ile Kalyon ortaklık görüşmelerinden çekilmiş.
  • Trump yönetimi Infrastracture Planını yayınladı.
  • SpaceX Falcon Heavy Rocket’i başarıyla test etti.
  • Tesla Gigafactory capex 1.3 milyar USD’ye ulaşmış.
  • Kripto paralar bir türlü yükselmedi.
  • EIA, Annual Energy Outlook 2018’de, ABD’nin 2020’den önce net doğal gaz ihracatçısı olacağını öngörüyor. ABD petrol üretimi, 47 yıl aradan sonra ilk kez 10 milyon varili geçmişti.
  • OPEC’in petrol üretimi Ocak ayında 8 milyon varil/gün düşerek 32 milyon 300 bin olmuş. OPEC’in petrol üretimindeki payı ise %33.1 olarak gerçekleşmiş.
  • Meclise sevk edilen torba kanun tasarısı ile, 10 kW güce kadar çatı tipi GES’lerden elde edilecek getiri gelir vergisinden muaf tutuldu.
  • LNG nakliye maliyeti, Asya’nın artan LNG talebi ve gemi eksikliği nedeniyle son 4 yılın en yüksek seviyelerini gördü (2015’lerde günlük 25-30 bin$/gün iken, şimdilerde 80 bin USD’lerde). Platts’da da konuyla alakalı bir yazı var (burada).
  • Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim görevlisi Ayşe Bayrakçeken Yurtcan, elektrikli araçlar için hidrojen yakıt hücresi geliştirdiklerini açıkladı (paper vs bilemiyorum, AA’ya bu şekilde açıklama yapmış kendisi).

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s