İrlanda’nın, AB 2020 enerji hedeflerini yakalayamamasından ötürü 600 milyon € ceza yiyebileceğine ilişkin bir haber çıktı. Haberde, İrlanda’nın, emisyon salınımlarının 2015’’ten beri %7 yükseldiğine ve bu konuda AB ülkeleri arasında en kötü durumdaki ülke olduğuna değinilmiş. Germanwatch ve NewClimate Institute düşünce kuruluşlarının çalışmasına esas bu araştırmaya göre, Türkiye 47.sırada yer alıyor (Polonya ve Çekya bizden önde); ancak iklim değişikliğiyle mücadele politikası konusunda (climate policy) son sıradayız (60), bizim bir önümüzde ABD yer alıyor. Öte yandan, CO2 emitters rating tablosunda low alanındayız ve yenilenebilir enerji tablosunda da high alanındayız.
Bu araştırma ne kadar doğrudur bilemiyorum, European Environmental Agency raporuna göre, 14 AB ülkesinde emisyon salınımı arttı.
Çevre demişken; Almanya’da Köln yönetimi, RWE’ye 12 bin yıllık ağaçların kesilerek maden alanının genişletilmesine onay verirken; Avrupa mahkemesi, Polonya’yı, Unesco korumasındaki Bialowieza ormanından ağaç kesimini durdurması ve 2 hafta içerisinde AB yasalarının gereğini yapması konusunda uyardı, Polonya aksi durumda 3.65 milyon € ceza yiyecek.
Birleşik Krallık, small modular reactor (smr) olarak adlandırılan küçük nükleer enerji santrali geliştirilmesi için 100 milyon £ fon ayırıyor (gibi).
Dünyanın en büyük elmas tedarikçisi De Beers, tedarik ettiği değerli taşların tüm değer zinciri boyunca takini için Blockchain tabanlı bir platforma yatırım yapıyor.
Blockchain teknolojisinin aslında en katma değerli olduğu alanlardan birisi bu; ama öyle de olsa, fiziki olarak sahtekarlığın önüne geçmek ne derece mümkün bilemiyorum.
Blockchain demişken; İngiltere Hazine Bakanlığı, Bitcoin’i regüle edeceğini söylüyor. Bu haberde 10400’lere düşmüştü BTC, panik satışlarıyla birlikte. İlahi 🙂
Çin, 1978 yılından sonraki süreçte hem piyasayı oturtmaya çalışmış, hem de ülkenin milli gelirini yükseltmişti. Yani, Fatih Oktay’ın ifadesiyle, havadaki uçağın motorunu değiştirmeye çalışmıştı. Bunda da başarılı oldu. Şimdi, kömürden uzaklaşmaya çalışırken, gaz sıkıntısı yaşanıyor? Bu dönüşümü yönetebilecek mi Çin? Yönetmek çok zor olmalı ki, Almanya, iklim değişikliği konusunda o kadar ön sıralarda yer almasına rağmen, pratikte kömür konusunda geri atmadığı gibi, RWE’ye 12 bin yıllık ağaçları kesme izni veriyor, dizel skandalına ve dizelin çevreci olmamasına rağmen dizel yasaklanması konusunda adım atmıyor (atamıyor) vs…
Hasılı, gaz sıkıntısı yaşanan durumlar olmuş.