28.11.2017

Eni ve Total, Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgede (MEB), [Exclusive Economic Zone (EEZ)] enerji arama ve üretimi yapılmasını öngören ve 9 ay önce yapılan sözleşme kapsamında öngörülen gelişme planının bu yıl sonu itibarıyla hayata geçirilmesi,  Eni Başkanı Clausio Descalzi’nin Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesinde teyit edildi.

(kaynak: Ekonomi Bakanlığı E-Bülten Servisi)


TransCanada’nın Dakota boru hattının çalışmaya başlaması (bkz) ve OPEC toplantısına ilişkin süregelen belirsizliğin (bkz) etkisiyle petrol fiyatları düştü diyebiliriz, sanırım.


SofBank, Uber’den yüzde 30 indirim teklif etmiş. Bununla Uber değerlemesi 48 milyar $’a karşılık geliyor.


Climate Bonds Initative (CBI) tarafından yapılan açıklamaya göre; Çin Kalkınma Bankası’nın 16 Kasım 2017 günü gerçekleştirdiği tahvil ihracı ile, anılan tarihe kadarki tahvil ihracı 103.3 milyar USD oldu ve ilk kez 100 milyar sınırı aşıldı. Yıl sonuna kadar 130 milyarın aşılması bekleniyor. 2016’da verisi 81.6 milyar $ idi.

CBI verilerine göre Çin 16.6 milyar dolarlık ihraç ile bu alanda lider konumda, ikinci sıradaki Fransa 15 milyar, üçüncü sıradaki ABD ise 14 milyar dolarlık yeşil tahvil ihracı gerçekleştirdi.

(kaynak)


Almanya 600 milyon $ yatırımla ilk LNG tesisini kurmayı planlıyor. Tesisin kapasitesi Almanya’nın Rusya’dan aldığı gazın %10’una karşılık gelen 5 milyar m3/yıl.


Bireysel yatırımcılar, varlıklarının ne kadarını kripto para birimlerine aktarmalı sorunsalı önemli hale gelmeye başladı. Early adaptor olarak adlandırılan kişiler çoktan katladı kârlarını; ama yapılan fiyat tahminlerinden (mesela buradaki) hareketle hala ciddi bir potansiyel olduğu söylenebilir. BİST’te şirket hissesi almaktansa BTC almayı tercih ederim ben olsam. Bu, borsa hacmini azaltır; ama öte yandan, USD varlıklarını da eritir, Türkiye gibi ülkeler için bu kripto paralar ilginç durumlar oluşturabilir sanki.


Borusan EnBW, Gaziantep’te devreye aldığı 65.55 MW’lık RES ile birlikte toplamda 10. RES’ini devreye almış oldu.


BMW, yeni bir bataya hücresi geliştirme amacıyla BMW Group Battery Cell Competence Centre’a 200 milyon € yatırım yapacağını açıkladı.


Houses are for living, not for speculation- Xi Jinping, Çin Devlet Başkanı

Ev arzındaki fazlalıktan ötürü boş duran evlerin de etkisiyle, Çin ev kiralama piyasasını genişletmeyi planlıyormuş. Bu, demir, bakır gibi metallere olan talebi etkileyebilecek bir şey; ama Xi’nin ifadesinin çok yerinde olduğunu ifade edelim. Zira, eve bir yaşam alanı olarak bakılmadığı noktada, rant kapısı olmaktan öteye gitmiyor ev.


Dünya Bankasının Tarımsal Emtialara Yönelik Değerlendirmeleri

Dünya Bankası tarafından 2017 yılı Ekim ayında yapılan tahminlerde; tarımsal emtia fiyatlarının 2017’de ılımlı bir şekilde gerileyeceği ve 2018 yılında genel olarak stabil kalacağı öngörülmektedir. Hububat fiyatlarının 2017’de sabit kalacağı fakat 2018 yılında, mısır arzında öngörülen daralma dolayısıyla %1 artması beklenmektedir. Soya fasulyesi pazarındaki arz eksikliği dolayısıyla, bitkisel yağ ve yiyecek fiyatlarının %1 artacağı tahmin edilmektedir.

2017 yılında yaklaşık %8 düşmesi beklenen içecek fiyatlarının, kahve arzındaki daralma nedeniyle 2018 yılında görece düşük şekilde artacağı tahmin edilmektedir.

Tarımsal hammadde fiyatlarının 2017 yılında %2’nin üzerinde artması beklenmekle birlikte, kauçuk arzındaki azalma nedeniyle 2018 yılında tarımsal hammadde fiyatlarının daha fazla artacağı öngörülmektedir.

Dünya Bankası tarafından 2017 yılı Ekim ayında yapılan değerlendirmelere göre genel olarak, tarımsal ürün fiyatlarının Nisan 2017’den bu yana değişmediği, küresel düzeyde yaşanan kötü hava şartlarının bu sezonda beklenmediği, La Nina döngüsüyle ilgili (soğuk ve aşırı yağışlı dönem) bir tehlikenin olmadığı ifade edilmiştir. Düşük fiyatlarla karşı kaşıya kalan hububat üreticilerine verilen teşviklerin küresel fiyatları çarpıtmadığı da belirtilmiştir.

(kaynak: worldbank.org web sitesinden Ekonomi Bakanlığı E-Bülten Servisince tercüme)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s