Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, İran’ın uluslararası güçlerle yaptığı nükleer anlaşmada kendi üzerine düşen şartları yerine getirdiğini açıkladı.
OPEC’in Rusya’yı yanında tutma ihtiyacı üzerine Bloomberg’de çıkan yazıda, Vladimir Putin için “enerji dünyasının yeni çarı” benzetmeleri yapılmış ve kendisini OPEC’in hükümdarlığına taşıdığı ifade edilmiş. 2016 yılındaki Viyana anlaşması sonrası petrolün fiyat seyri grafiği.
TransCanada’nın South Dakota boru hattındaki sızıntı nedeniyle hattan petrol sevkiyatının durdurulmasının da etkisiyle, fiyatlar şu sıralar 63$ üzerinde seyrediyor, bu geçici bir durum; ama toplantıyı nasıl etkiler bilemiyorum.
İçimden bir ses (bi gülme geliyor burada) petrolün 70’e doğru yolu var diyor (30$’lardan gelinen seviyeyi gösteren bir grafik).
Japon Ministry of Economy, Trade and Industry (METI) tarafından düzenlenen 500 MW’lık solar ihalesindeki geçerli tekliflerin toplam gücü 140 MW (bkz). Talebin bu kadar düşük kalmasının sebebini bilemiyorum. En düşük teklif (0.15$) FiT’ten (0.214$) ortalama %28 daha ucuzmuş.
FT’deki enerji dünyasının geleceği Çin’de yapılacak başlıklı yazı, Çin değişirse her şey değişir temasını işlemiş; ama biraz saçmalamışlar gibi geldi bana. Sadece, Çin gaz ihtiyacının ⅓’ünü ithal ediyor oluşu ve Çin’de 1.115 trilyon m3 shale gaz ve belki tight oil rezervinin varlığına atıf önemliydi kanaatindeyim.
Bitcoin, beklenildiği üzere 10 bin $ eşiğini aşacak gibi Aralık ayı içerisinde ve Bitcoin Energy Consumption Index’e göre (bkz), BTC mine etmek için 1 yılda sarfedilen elektrik miktarı an itibariyle 30 TWh’den fazla. Bu miktar dünya elektrik sarfiyatının yüzde 0.13’üne karşılık geliyor ve Bitcoin eğer bir ülke olsaydı, dünyanın en çok elektrik tüketen 64. ülkesi olacaktı. BTC’nin sarfiyatı ülke tüketimlerinin yüzde kaçına karşılık geliyor sıralaması burada.
Karsan, BMW ile Jest+ başta olmak üzere geliştirdiği bazı elektrikli araçlar için elektrikli motor ve batarya tedarik sözleşmesi imzaladı.
Shell de, Ionity ile, Avrupa’daki 80 tane istasyonuna 350 kW DC özellikte hızlı şarj sistemi kurulması konusunda anlaştı. Ünitelerin kurulacağı ülkeler şunlar: Belgium, France, the Netherlands, Austria, the Czech Republic, Hungary, Poland, Slovakia, Slovenia, UK.
4.1 kW güçte güneş panelleri, 30 kWh kapasiteli pil ve şarj istasyonu; Envision Solar tarafından kurulan bu sistemlerde her gün 150 mil yolculuk için enerjiyi sağlayabiliyor.
—
#GününSözü: People readily believe what they want to believe. Julius Caesar