İTÜ, “Sabit Saat Uygulaması (SSU) Değerlendirme Raporu” hazırlayıp Bakanlığa sunmuş. Buna göre; geçmiş 1 yıllık uygulama döneminde elektrik tüketiminde sağlanan toplam tasarruf 1 milyar 308 milyon 297 bin kilovatsaat olarak hesaplanmış. SSU’ya getirilen en büyük eleştiri sabah saatlerinde tüketimin arttığı yönündeydi ve EMO’nun da bu yönde raporları vardı; ancak İTÜ’nün değerlendirmesi şu şekilde olmuş:
- Sabah 06.00-09.00 saatlerinde SSU’dan sonra elektrik tüketiminde düşük seviyede bir artış gözlenirken, kalıcı uygulamayla ilgili diğer saatlerdeki tüketim düşüşleri sabah oluşan artışın önüne geçtiği için elektrik tüketiminde kümülatif anlamda tasarruf elde edildi.
- Böylece, bazı illerde hava karanlığında güne başlanılmasından dolayı artan tüketimin israf getirdiği yönündeki iddiaların aksine, diğer saatlerdeki tasarruf sabah tüketiminin önüne geçmiş oldu.
- Sabahın erken saatlerinde sadece aydınlanmak için tüketilen elektrik, akşam saatlerinde çok daha fazla ihtiyaç için kullanıldığından kışın iş dönüşünün karanlık saatlere denk gelmesiyle özellikle 17.00-22.00 saatleri arasında aşırı tüketime sebep olurken, havanın geç kararmasıyla bu saatlerdeki yoğun tüketim de azaldı. Bu dengelemeyle, gün içi piyasada fiyatların artması böylece engellendi.
Son maddedeki “Sabahın erken saatlerinde sadece aydınlanmak için tüketilen elektrik” ifadesi ilginç, öyle midir acaba?
EIA (US Energy Information Administration), ham petrol üretiminin artmaya devam ederek, 2018’de rekor seviyeye ulaşmasını bekliyor. 2017’nin ikinci yarısındaki gerçekleşmenin ortalama günlük 9.4 milyon varil olarak gerçekleşmesi ve 2018 ortalamasının ise 9.9 milyona çıkması bekleniyor. Bu da, 1970’teki 9.6 milyonun geçilmesi anlamına geliyor.
Grafik burada.
Petrol demişken, PO CEO’luğuna getirildiği 8 Ağustos’ta duyurulan Selim Şiper, bugünden itibaren CEO ve yönetim kurulu üyeliği görevlerini devraldı.
First Solar’ın 26 ülkedeki dağıtım hakkını alan Zorlu Enerji’nin CEO’su Sinan Ak, Türkiye’de panel üretim fabrikası kurulabileceklerini söyledi. First Solar’ın böyle bir planı yoksa ve yatırımı onlar yapmayacaksa, ben şahsen Zorlu’nun böyle bir şey yapacağına ihtimal vermiyorum.
Elder ile Gazbir, dağıtım sektöründe AR-GE Portalını hayata geçirmiş. EPDK’nın desteklediği projelere ilişkin detaylara siteden erişilebilir.
AR-GE demişken, NREL power-to gas pilot tesisi kurdu.
OPEC Genel Sekreteri Barkindo, World Oil Outlook 2017 tanıtımında Kuveyt’te, petrol talebinin 2022’ye doğru günlük 1.2 milyon varillik artış, 2035-2040 arasındaysa günlük 300 bin varillik bir düşüş göstereceğini söyledi.
#TarihteBugün: 17 Ekim 1973’te OPEC, “Yom Kippur War” savaşında İsrail’in karşısında yer Mısır, Suriye ve Ürdün yerine İsrail’i destekleyen ülkelere petrol ambargosu uygulamaya başladı. Bu ambargo ile NYSE 97 milyar $ kayba uğradı.
Nerden nereye, hey gidi.