12.10.2017

Shell, Hollanda merkezli NewMotion elektrikli araç şarj istasyonu şirketini satın aldı. Bugüne kadar toplam 50 binden fazla kamuya açık (public) şarj istasyonu kurulumu gerçekleştirmiş ve 100 bin adet de kart kullanıcısı bulunan NewMotion, aynı isim altında faaliyetlerine devam edecek.

Daha önce Engie de EV-BOX isimli şirketi satın almıştı.

Türkiye’deki 21 elektrik dağıtım (ve/veya perakende) şirketinden birisinin hissedarı olsaydım bu meseleye nasıl yaklaşırdım acaba diye düşünüp duruyorum. Mer’i mevzuat gereği elektrik, satmak amacıyla alınamaz, yani kullanmak için alabilirsin. Diyelim ki mevzuat düzenlendi ve şarj istasyonları için istisna getirildi (getirilmese de otopark ücreti veya kullanım zamanı adı altında ücretlendirme yapılabilir).

Neyse, her 1 kWh için 1 kr. kâr elde edildiğini varsayalım. Buna göre, 1 TL için 100 kWh elektrik satılmalı. 40-50 kW kapasiteli hızlı bir şarj istasyonu bugün 15 bin $ + KDV mertebesinde, yani TL olarak toplam 64 bin lira (kur 3.6’dan).

1 TL kâr için 100 kWh elektrik satılmalıysa, 64 bin liranın çıkması için toplam 6.4 milyon kWh (6.4 GWh) elektrik satılmalı (bu, 2 MW gücündeki HES’in ortalama yıllık üretimine denk denilebilir).

Diğer varsayımlara gelince;

  • 100 km için 18 kWh elektrik sarfiyatı
  • Araç başı yıllık km 20 bin (araç başı sarfiyat 3600 kWh/yıl)

Sonuç olarak, 6.4 milyon kWh elektrik sarfiyatı için yılda toplam 1777 araçlık menzil yapılmalı. Yatırımın kendini 5 yılda çıkarmasını beklesek, T0 anından itibaren her sene başı ilave 350 araç  sisteme dahil olmalı ki 5. yıl sonu itibariyle 1750 araçlık menzile ulaşalım (ülkemizde 2016’da satılan bataryalı elektrikli sayısı 36 ve 2017 ilk yarısında da 40, kaynak).

Devam edelim; 28 kWh kapasiteli bir bataryaya sahip 1 araç yaklaşık 30 dk. içerisinde şarj olur 50 kW güçte. Buna göre, 1777 araç için toplam 888 saat gerekiyor. 1 yılda 8760 saat var; ancak insanların bu public şarj istasyonlarında araçlarını şarj etme imkânına ancak günün 1/3’lük kısmında sahip olacağını düşünebiliriz. Buna göre, 888 saatin 2820 saat (8760/3) süresince efektif kullanılması gerekiyor ki, bu da pek olası olmayacaktır ve en iyi ihtimalle 5. yıl başı itibariyle ilave yatırım gerekecektir.

1 şarj istasyonu üzerinden hesap yapıldığı için, sisteme dahil olan araçların bu istasyondan şarj olduğunu varsaydık, ülkemizdeki araç sayısı artsa da bunların X istasyonuna bağlanması da olası değil. Yani, bölgesel olarak 1777 araçlık yoğunluğa erişmek ciddi bir şey. İsanbul için bile.

Meraklıları için not: Hyundai Ioniq Electric ile yapılan şu test videosu izlenmeye değer.


Birleşik Krallık’ta Perşembe günü yayımlanan taslak yönetmelik, 11 milyon elektrik ve gaz kullanıcısına uygulanacak tarifelere tavan fiyat uygulaması getiriyor. Uygulama 2018’den önce yürürlüğe girecek gibi değil, zira Ofgem’in mevzuatta düzenlemeye gitmesi gerekiyor. Öte yandan, Ofgem, halihazırda 3 milyon müşteriyi kapsayan vulnerable tarife için fiyat tavanı uygulamasının, 1 milyon ilave müşteriyi kapsayacak şekilde genişleterek devamına karar verdi.

Böyle uygulamalar genel olarak, müşterilerin alternatif tarife arama isteğini ortadan kaldırdığı için piyasa hareketliliğini engeller. E.ON CEO’su da bu çerçevede eleştiriler getirmiş taslağa.


Putin, kripto para birimlerinin çok fazla risk barındırdığını ifade ederek, bunların düzenleyici bir çerçeveye oturtulmasının gerekliliği üzerine açıklamalarda bulundu ve çok fazla engel konulmamasının da ayrıca önemli olduğunu söyledi.

Putin’in para birimlerine atfettiği riskler şu şekilde: para aklama, vergi kaçakçılığı ve terörizm için kaynak


Paris, 2030 yılı itibariyle ulaşım anlamında emission-free hale gelebilir mi? 12 milyon nüfuslu Paris’te toplam ne kadar elektrikli araç bilmiyorum; ancak 2015 yılı satışı 6587 idi. Tabi, şehrin ulaşımda emisyondan arındırılması sadece elektrikli araç satışıyla alakalı olmayacaktır, metro, toplu taşımanın elektrikli hale getirilmesi, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve şehre benzin-dizel araç girişinin yasaklanması vs bunu destekleyici unsurlar olabilecektir. Bu bağlamda çıkan haberlerden birisi burada mesela.

Bunu Cüneyt Kozaoğlu’yla da paylaştım Twitter’da ve “This is ‘pedestrianizing’, not ban on cars. Common to all political declarations is a huge ambiguity. Never really clear what they mean.” şeklinde cevap verdi. Altı çizgili kısma %100 katılıyorum.


Toyota, Japon nüfusunun giderek yaşlanması ve gençlerin de araç satın almaya ilgisizliği nedeniyle 20 yıla yakın süredir aralıksız düşen araç satışlarının etkisiyle ülkede sattığı araç modeli sayısını yarıya indirmeyi planlıyor (şu anda 60 ve 2025’e kadar 30’a düşürülecek).

Ülkenin nüfusu 2016 itibariyle 127 milyon ve 2016’da 308 binlik azalmayla nüfus son 50 yılın en düşük seviyesine gerilemiş.


Akbank Ripple ile anlaşmış. Dubai’de de bir banka anlaşmıştı. Çok seviniyorum bu haberleri okuyunca, zira elimde tam 322 adet Ripple var 🙂

Bir türlü beklenen yükselişi vermedi bu kripto para birimi, belli aralıkta gidip geliyor.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s