#GününSözü: “Importance always meand one thing in relation to another. There is no such thing as importance alone“. Bu ifadeyi şuradan erişilebilecek Star Size Comparison 2 videosundan alıntıladım, beğendim de; ancak Allah’ın (cc) mevzu big bang vs olunca Yaratıcının varlığını inkar gibi bir durum da hakim olduğu için bu ifadeyi de Allah’ı (cc) tenzih ederek okumak lazım.
UK’de Eylül ayında yürürlüğe giren real world tests uygulamasına göre, piyasaya sürülecek yeni araçların emisyon salınımlarının lab ortamında değil, gerçek kullanımda test edilmesi zorunlu. Eski araçlara da 2 yıl geçiş dönemi hakkı tanınmış. Konuyla alakalı Greenpeace Emissions Analytics firmasına test yaptırmış. Akşam trafiğinin yoğun olduğu zaman diliminde 5 mil (≅8 km) uzunluğunda bir mesafede VW Golf’un, EU yasal limitinden %85 ve VW’nin kendi real world testinden ise %53 oranında fazla NO2 salınımı yaptığı tespit edilmiş. 3 millik mesafede ise VW’nin testinden %118 fazla salınım tespit edilmiş (test arabası burada). Vauxhall Insignia ise 3 millik mesafede yasal limitten %34 daha az, ancak sabah yoğun trafikte test edildiğinde yasal limitten %18 dazla ve şirketin testinden ise %42 daha fazla salınım tespit edilmiş.
Avrupa Birliği, Avrupa’da satılan Çin panellerine uygulanan asgari fiyatın düşürülmesini kararlaştırdı.
Şarj istasyonlarıyla alakalı Reuters yazısı okunmaya değer. Bu da 2016 sonu itibariyle IEA’yı baz alan plug-in araç sayısı ile şarj istasyonu adedini gösterir bir grafik.
Turkcell ile DMA depolama üniteleri geliştirilerek nihai tüketicilere sunulması konusunda işbirliğine gittiklerini duyurdu. Li-on depolama kWh fiyatları pahalı olduğundan, benim bildiğim, DMA şu anda lüks villalara ve enerji kesintisine tahammülü olmayan küçük işletmelere depolama ünitesi satabiliyor. Umarım faydalı şeyler ortaya koyabilirler. Muhtemelen BYS (batarya yönetim sistemi) ve küçük üniteler konusunda çalışacaklar.
Neyse, şu dikkatimi çekti; Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu konuyla alakalı “Turkcell’in yerli üretimi destekleme vizyonu doğrultusunda” gibi bir ifade kullanmış. Şu haberi buraya düşeyim: Bilindiği üzere 1 Nisan 2017 itibariyle Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone Türkiye’nin sistemlerini kurarken yüzde 30 yerli ekipman kullanmalarını zorunlu kılan 4.5G sözleşmesini imzalamalarının üzerinden bir yıl geçti. Ancak yakın tarihli bir incelemede, kullanımdaki ortalama yerelleşme oranının yüzde 1 – 2’yi geçemediği ortaya çıktı. Elektronik konusunda yetkin olmamıza rağmen %1-2 yerlilik; ama depolama konusunda yetkinlik hiç yok iken; yerli üretimi destekleme vizyonu gibi tepeden cümleler güldürdü beni.
25.07.2017’de İngiltere’nin plastik poşet kullanımını azaltmak için yürürlüğe koyduğu uygulamanın sonuçlarını burada paylaşmıştım ve 7/24 çevrecilik, iklim değişikliği haberlerinin yapıldığı bir dünyada dâhi insan hassasiyetlerinin kendiliğinden gelişmediğini, ilgili konudaki ortak akla rağmen uygulamanın ancak bu şekilde anlamlı seviyelere ulaştığını ifade etmiştim.
Benzer uygulama ülkemizde de yasal zorunluluk olarak 01 Ocak 2018’den itibaren uygulamaya geçecek.
Otonom sürüç (Self-driving) teknolojisine 2009-2015 yılları arasında 1.1 milyar $’dan fazla para harcayan Google’ın, Lyft’le 1 milyar $ yatırım için görüşmeler sürdürdüğü söyleniyor.
Bu arada, Frankurt Otomobil Fuarına katılan Samsung’un Başkanı Young Sohn, Reuters’e, otonom ve ileri sürüş destek servisleri (advanced driver assitance services_adas) stratejik iş birimi için otomotiv girişimlerine ve teknolojisine 300 milyon$ fon yatıracaklarını söyledi.
Burada da piyasa değerlerine göre otomotiv üreticileri yer alıyor.
Esis Power AR-GE Merkezi kurdu. Hayırlı olsun.
Esis Power hakkında: Güç elektroniği konusunda uzman. UPS, redresör, invertör, solar invertör, frekans konvertörü ve bir çok özel tasarım üretimi ve satışını yapıyor.