07.09.2017

Tarihte bugün (07 Eylül 1896): 7 adet aracın katıldığı ve 60 bine yakın insanın izlediği ABD’nin ilk otomobil yarışını 5 içten yanmalı motor ve batarya beslemeli araç arasından Riker Electric Motor Co tarafından üretilen elektrikli araç kazandı.


2007 yılından bu yana üyesi olduğum Mimar ve Mühendisler Grubu’nca ikincisi düzenlenen ARGE Zirvesi’nin Enerjinin Depolanması ve Yeni Nesil Batarya Teknolojileri konulu paneline katıldım. Panel konuşmacıları sırayla EPDK’dan Afşin Burak Bostancı, Global Energy Partner’dan Emin Emrah Danış, GE’den Ussal Şahbaz ve YEGM’den Dr. Fazıl Kaytez idi.

Burak Bostancı, mevzuat tanımlarının vs değişmesi gerektiğine vs değindi.

Emin Emrah Danış dünyada 1.3 milyar araç olduğunu, lityum madeninin sınırlı olduğu için uzun vadede maliyetler aşağı düşse de tüm araçların lityum olmasının imkansız olduğunu vs söyledi. Türkiye için 200 MW kapasiteli lityum üretim kapasitesi kurulabileceğini de ifade etti; ama hesaplamayı nasıl yaptı bilemiyorum, soracağım kendisine.

Ussal Şahbaz, GE’nin küçük konteyner büyüklüğünde depolama üniteleri üzerine çalıştığını, yakında piyasaya sürüleceğini söyledi. Bunların, daha çevreci, güvenli ve hızlı bir jeneratör olarak düşünülebileceği ayrıca ifade edildi moderatör ve Ussal Bey tarafından. Ürünlerin yazılımları da önemli elbette Son olarak, Rüzgar YEKA ihalesi sürecindeki açık inovasyon deneyimini de aktardı ve 5746 sayılı ARGE Kanunu’nun açık inovasyona entegre olması gerektiğini ifade etti..

Dr. Fazıl Kaytez (Akıllı Şehirler Grup Koordinatörü), YEKA ihalelerinden bahsetti. 2018 yılı içerisinde depolama konusunda kamuda aksiyon beklendiğini, yerli pil üreticilerini son 1 ayda dinlediklerini, 2 pilot rüzgar ve ges depolama projesi yapmak istediklerini, depolama yönünde mevzuat çalışması başlatılacağını, depolamanın, yenilenebilir ile entegre mi yoksa ayrı mı düşünüleceği y da sübvanse edilip edilmeyeceği hususlarının üzerinde çalışılması gerekli belli başlı konular olduğunu söyledi. Esas ilgimi çeken ise, Ulaştırma Bakanlığı uhdesinde elektrikli araçların ülkemizde geliştirilmesi projesinin hayata geçirileceğine yönelik ifadesiydi.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s