Şansölye Angela Merkel, dizel otomobillerin, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşılabilmesi için şu an için bir zorunluluk olmayı sürdürdüğünü söyledi. Bu, sanırım Alman otomotiv üreticilerinin dizel skandalı sonrası kamu nezdindeki güveni tekrar sağlama konusunda Merkel’in bir yönlendirmesi olmalı; ancak Paris Anlaşmasıyla ilişkilendirme tuhaf.
Hindistan’ın geçtiğimiz ay, sınır yolunun bir kısmının geliştirilmesi için 256 milyon $’lık bütçeyi onayladı. Bunun önemi şu; Hindistan sadece son 2 yılda sınır yollarının geliştirilmesi için 4.7 milyar $’lık sözleşme imzaladı, buna Manipur’dan Myanmar’a, oradan da Tayland’a uzanacak otoyol dâhil ve bu proje, Çin’in İpek Yolu’nu yeniden canlandırmaya çalıştığı “One Belt, One Road” projesine karşılık hız kazanıyor.
Greenpeace’e eco-terörizmi teşvik ederek para topladığı ve eylemleriyle de 3.8 milyar $ maliyetli Dakota Dakota Access boru hattının işletmecisinin para toplamasını güçleştirdiği gerekçesiyle Energy Transfer Partners LP tarafından dava açıldı.
Greenpeace’in yaptığının sıradan bir çevre savunuculuğunun ötesinde haraç toplama yolu olduğu iddiasıyla Greenpeace’e açılan bu ikinci dava, ilki Resolute Forest Products Inc. 2016 Mayıs ayında açmıştı.
Konuyla alakalı olması açısından; iklim değişikliğiyle alakalı bugün Guardian’da çıkan bir yazıda, Exxon’un kasıtlı olarak kamuyu yanlış yönlendirdiği iddia ediliyor. Yazıda görüşlerine yer verilen Harvard’dan Geoffrey Supran da, Exxon’un bilimsel ortamlardaki söylemleriyle kamuya karşı söylemleri arasında belirgin bir farklılığın görüldüğüne değinmiş.
Şöyle de bir ilave yapmak istiyorum; iklim değişikliğinin insan kaynaklı olduğuna yönelik bilimsel araştırmalar çokça mevcut; muhtelif şirketler de bu araştırmaları destekliyor; ancak Elsevier’de çıkan bir makalede, bilimsel araştırmalarda şirketlerin olması, araştırmalar olan güveni zedeliyormuş.
Total, AP Moller-Maersk’in oil birimini 7.5 milyar $’a satın aldı. Total, bu satın almayla, Kuzey Denizi’nde Statoil’den sonra ikinci sırada bulunan Shell’i geçiyor.
Nestle, Unilever, Tyson, Kroger, Dole Food, McCormick, Golden State Foods, Driscoll, Wal-Mart ve McLane gibi 10 firma verilerini IBM ile paylaşıp blockchain sistemini deniyor. Denemelere Haziran’da başlayan Wal-Mart, mangoların hareketini takip etmenin 1 haftadan 2.2 sn’ye indirdiğini söyledi.
Afrika’nın en büyük petrol üreticisi Nijerya 41 milyar $’lık trenyolu geliştirme projesi yürütüyor. Amaç petrole olan bağımlılığı azaltmak. Lagos ile Kano arasında tesis edilecek ikinci ve 1100 km uzunluğundaki demiryolu ile Lagos ile Calabır’ı kıyı demiryolu toplam maliyeti 20 milyar $ ve şimdiye kadar Çin İhracat-İthalat Bankasından 5.9 milyar $ fonlanmış. 2 projenin de 2019 sonuna doğru tamamlanması bekleniyor ve projenin inşaatını Çinli Civil Engineering and Construction Co üstlenmiş.
#Günün fotoğrafı