İngiltere’de konut doğal gaz altyapısının yarısını işleten Cadent (eski adıyla National Grid Gas Distribution Limited) kimya ve petrol rafineri gibi endüstriyel oyunculara %100 hidrojen, Manchester ve Liverpol sakinlerine ise metanla 5’te 1 oranında karıştırılmış hidrojen pompalamak üzere 600 milyon £’luk bir proje başlattı. Cadent, evsel tüketim için metanla karıştırılacak hidrojenin kombilere ve pişirme cihazlarına zarar vermeyeceğini söylüyor. Hidrojene tamamen geçiş için UK’deki 26 milyon kombinin hidrojen uyumlu olanlarla değiştirilmesi gerekiyormuş.
2016 yılı içerisinde, Northern Gas Networks (NGN) tarafından geliştirilen ve Ofgem tarafından da ön analizler için 300 bin £ fonlanan (NGN, ‘roadmap to hydrogen’ için 55 milyon £ fona da talip) 2 milyar £’luk projeyle Leeds’in ısınma ve pişirme maksatlı doğal gaz bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. Şirket, muhtelif yerlere H2 elde etmek amacıyla kurulacak “steam methane reformer” için şebekenin yeniden tasarımına çalışıyor.
National Grid Gas Distribution Limited (Cadent), 2016 yılı içerisinde Ofgem’den 6.8 milyon £ fon sağladığı HyDeploy projesiyle, Keele Universitesi’ne özel şebekede, %10-20 oranında hidrojen içeren gazın güvenli şekilde dağıtılıp kullanılabileceğini göstermeyi amaçlıyor.
Hidrojen konusunda Japonya’ya değinmeden geçmek olmaz. Japonya, İngiltere’dekinden nispeten farklı olarak, konutlara yakıt hücresi kurulmasıyla alakalı olarak ENE-Farm isimli bir program yürütüyor ve 2020’de 1.4 milyon, 2030’da 5.3 milyon ENE-Farm programıyla konutlara hidrojen tankları kurmayı hedefliyor. Bu hücreler, evlere gelen doğal gaz hattından H2‘yi üretip kullanıyor. Panasonic ve Aisin firmaları AB’ye dâhi açıldılar. Panasonic pazarlama için Viessmann ile çalışıyor ve 2019 Mart ayına kadar 5 bin adet kurulum hedefliyor. Standart bir kurulumun yaklaşık maliyeti 25 bin €. Aisin Seiki AB genelindeki deneme kurulumlarına Bosch ile işbirliğine giderek başladı ve bugüne kadar 70 adet kurulum yaptı ve denemeler Eylül’e kadar sürecek.
Konut tipi yakıt hücreleri Japonya’da 2009’da ticarileşti ve 2016 sonu itibariyle 200 bini aşkın kurulum yapıldığı tahmin edilmekte. Japonya’daki kurulumun maliyeti 8-9 bin $ arasında değişiyor, dış pazarlarda ise nakliye ve kurulum maliyetleri nedeniyle 25 bin €’lara kadar çıkıyor.
Not: Giacomini isimli şirket 2012’de hidrojen brülör geliştirmiş; ancak şu anda sitede ürünle alakalı bilgi yok, fakat şöyle bir alan var. Potential Role of Hydrogen in the UK Energy System isimli rapor.
(İngiltere’deki haberi ilk olarak Barış Sanlı’nın EAK bloğunda okudum)
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan “3093 Sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu Uyarınca Radyo, Televizyon, Video ve Birleşik Cihazlar ile Bunların Dışında Kalan Radyo ve Televizyon Yayınlarını Almaya Yarayan Her Türlü Cihazdan Alınacak Bandrol Ücretlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” gereği cep telefonlarından alınan TRT bandrol oranı artık %10.
Otomobil
Tesla ile yatıp Tesla ile kalkar olduk, VW gibi dünyanın en büyük otomobil üreticisi bir dev bile Tesla’yı yegane rakibi olarak görüyor (Çin’li BYD Tesla’dan daha çok elektrikli araç üretmesine rağmen haberlerde bu kadar yer edinmiyor, üstelik %25’i Warren Buffet’i ait. Bu şey de Hollywood popülaritesine döndü, kültürü sen drive edemiyorsun, bir şekilde ABD liderliğini yapıyor). Şöyle de bir şey var, yılda ortalama 100 milyon araç üretiliyor ve daha çok alan araçlara ayrılır hale geliyor. Yayaları hali tam olarak şu bağlantıdaki gibi.
Otomobil dünyasından haberler aşağıdaki gibi.
- Mazda, mevcut motorlarından %20-30 daha verimli bir içten yanmalı motor teknolojisi geliştirdiğini duyurdu ve yeni motora sahip araçların 2019’da yollarda olması planlanıyor. Bu duyuru, Toyota’yla ABD’de kurulacağı açıklanan elektrikli fabrika planından sonra geldi.
- Renault İran’da fabrika kuracak. 660 milyon euroluk anlaşma çerçevesinde, Renault 2018’de İran’da yılda 150 bin araçla üretime başlayacak. Anlaşma gereği Reault’un payı %60, İran Sanayi Geliştirme ve Yenileme Organizasyonu (İDRO) %20 ve İranlı Naseh Holding’in %20 payı bulunuyor.
- Tesla’nın ilk seri üretim otomobili olan 35 bin USD’lik fiyata sahip Model 3 ile dizel, benzinli araçların karşılaştırılması burada (tabloya göre Standart Model 3, 7500 $’lık FTC sonrası 27500 $’lık fiyatıyla, birçok içten yanmalı araç modellerine göre rekabet edebilir, hatta bazılarından daha ucuz). Tesla, 2017’de 200 bin, 2018’de 400 bin araç üretmeyi planlıyor. Elektrikli araç piyasasının en hafif bataryası da Kreisel Electric’te.
- Duke Energy CEO’su Lynn Good’a göre elektrikli araçlar şebeke içi pozitif etki yaratacak? CEO, şirket içindeki bir ekibin elektrifikasyonun avantaja çevrilmesi konusunda çalıştığını ifade ettikten sonra, elektrikli araçların da çekişte artan bir etkiye sebep olmayacağını, yükün verimlilik ve diğer teknolojilerle birlikte birçok faktörden etkilendiğini değerlendirdi. Ama, ne olursa olsun, artan araç sayısı hızlı tepki veren frekans yönetimini zorunlu kılacak ve bu noktada da depolama yaygınlaşacaktır. Tam da bu noktada, Alman Innogy tarafından satın alınan Belectric şirketinin Saxony’de 16 MW’lık enerji depolama sistemini devreye aldığını belirtelim (sistemin şebeke yan hizmetleri için kullanılması hedefleniyor).
Arsenal futbol kulübü, Octopus Energy ile yaptığı anlaşmayla stadın tüm enerjisini %100 yenilenebilir kaynaktan sağlayacak. Octopus’un İngiltere’de 154 adet solar çiftliği var.
Almanya’nın solar hücre ve modül üreticisi SolarWorld’un nerdeyse tüm varlığı, SolarWorld kurucuları arasında bulunan Frank Asbeck tarafından yönetilen şirket tarafından satın alındı.
Stanford Üniversitesi biyologlarının araştırmasına göre, omurgalı hayvanların %30’undan fazlasının nüfusu azalma eğilimindeymiş ve canlı hayvan sayısı (insan harici) 1990’dan bu yana yarı yarıya azalmış.