#GününSözü: What is now proved was once only imagined. William Blake
Otonom araç ve geçmişe dönük nedensellik
Geçenlerde kuark.org sitesinde bir yazı okudum, yazının başlığı: Gelecek geçmişi etkileyebilir mi? Yazı, elbette kuantum fiziğinden vs bahsediyor; ama şunu düşündüm: istisnasız her gün onlarca sitede otonom araba, elektrikli araba, karbonsuz dünya, Mars’a seyahat vs haberleri çıkıyor. Bunlardan otonom araba meselesi çok tuhaf ve sanki, bunun, x yıl sonra gerçekten hayat bulacağı düşüncesinden hareketle insanlar o alana yöneliyor gibi. Yani, geriye dönük bir nedensellik ilişkisi kuruluyor. Otonom araç, dayandığı teknoloji ve sağladığı diğer şeyler vs itibariyle elbette teknolojik bir ilerleme aynı zamanda; ancak gündemi bu kadar kaplaması biraz illüzyon yaratıyor gibi.
Şunu da farkediyorum, otonom araç denilinse artık sadece Tesla değil gündemdeki, oradan ayrılan mühendislerce kurulan girişimler, BMW, Toyota gibi firmaların bu girişimlere yaptıkları yatırımlar da gündemde yer kaplıyor. Böylelikle (yani flaşların dağılması), belki de otonom araç teknolojisi geliştirmenin yaratacağı olumsuzluklar konusunda Tesla’nın işini daha da kolaylaşırıyor (ilgili kişilere Uber CEO’sunun kovulması vurgusu bir şey ifade edebilir). Zira, otonom araç sadece bir teknoloji değil, PR çalışması, algısı vs her şeyi iyi yönetilmeli.
Demem o ki, medya ayağından bakarsak, elektrikli araç çoktan sıradanlaştı ve yeni winning idea “otonom araç”. İşin pratiğini görecek miyiz bakalım.
Dizel araç satışlarına yasaklama konması
İngiltere 2040’ta içten yanmalı motor satışlarını yasaklamayı planlıyor. Yazıda şöyle bir ifade var: “araç üreticilerine süre tanımazsak onlara zarar veririz”. Yani, yetkililere kalsa bugünden elektrikli araçlara geçecekler sanki! Tuhaf.
İngiltere’nin bir de batarya planı var. Business minister (Ticaret Bakanı demek sanırım), batarya teknolojisine yönelik 320 milyon USD’lik planın ilk fazını Pazartesi başlatacak. Bu, Başbakan Theresa May’in Ocak ayında duyurduğu endüstriyel stratejinin bir parçası.
Hatırlatma: Fransa Temmuz başında, Climate Plan ile, 2040 itibariyle içten yanmalı motor satışlarını sonlandırmayı planladığını açıklamıştı.
Nükleer füzyon
Geçtiğimiz hafta Cuma günü Barış Bey (Sanlı) davetiyle WEC Genç Profesyoneller Buluşmasına katılmış ve orada özel sektörden de teşrif eden arkadaşlarla 2050 yılına ilişkin öngörülerimizi çakıştırmıştık. Elektrikli arabalar, dağıtık enerji, siber güvenlik, optimizasyon ve depolama vs havada uçuşuyordu elbette; ama denk düştüğüm grupta (Kamu çalışanı 2 kişi) nükleer füzyonu söylemiştim; ancak demek ki çok iyi savunucusu olamadım ki enerji politikası başlığı altında yer aldıramamıştım. Buna değinme sebebim şu: Google bir nükleer füzyon şirketiyle buna yönelik algoritma geliştirmiş. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde elektrik üretilmesi hedefleniyor.