Avrupa Birliği’nde elektrik fiyatlarının geleceği hakkında değerlendirmeleri içeren 14 sayfalık bir analizim oldu. Okumak isteyenler tıklayabilir.
TBMM Başkanlığı’na sunulan “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” dikkatimden kaçmış. Tasarı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hazırlanmış ve amacı şu şekilde ifade edilmiş: “Tasarı ile, ülke sanayisinin canlanması, yerli ve yabancı yatırımcılar için yeni sanayi alanları oluşturulması, mevcut sanayi alanlarının genişletilmesi, yatırımların bürokratik süreçlere takılmadan hızla hayata geçirilmesi, organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, sanayi siteleri ve serbest bölgelere ilave Devlet teşviklerinin verilmesi amaçlanmaktadır. Üreticinin desteklenmesi ve sanayinin geliştirilmesi için sanayi siciline kayılı işletmelerin elektrik tüketiminde alınan TRT payının kaldırılması, 2/1/1924 tarihli ve 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanundan kaynaklanan mali yüklerin sonlandırılması; planlı sanayi alanlarında üretim yapan sanayicilerin yukarıdaki desteklere ilave olarak tapu ve kadastro harçlarından, damga vergisinden, emlak verisinden muaf tutulması ve enerji giderlerinin azaltılması sonucunda üretim maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanmaktadır…” (tamamı için tıklayınız).
Enerji zaviyesinden bakıldığında TRT payının kaldırılması en dikkat çekici detay.
Öte yandan, 3573 sayılı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun“da önerilen değişiklikler var. Şöyle ki;
Madde 1’den sonra gelmek üzere madde 1/A eklenmiş ve “Zeytinlik saha” diye bir tanımlama öngörülmüş. Zeytinlik saha şu şekilde tanımlanmış: “1 dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunduğu alan”. | |
Madde 20 (şu anki hali) | Madde 20 (Önerilen hali) |
Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.
Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması hâlinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10’unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu hâlde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına altmış Türk Lirası idarî para cezası verilir. … |
Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilir.
… Birinci fıkra kapsamında izin verilen yatırımlara ait sahalar hariç zeytinlik sahalar daraltılamaz. Zeytin ağaçlarının sökülmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı konunun uzmanı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu hâlde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına ikibin Türk Lirası idarî para cezası verilir. |
Önerilen maddede yer alan “Ancak, alternatif alan bulunmaması“ ifadesi enerji piyasasını ilgilendiren hususlarda da uygulama bulmuştur. Örneğin, tarım arazileri benzer ifadelerle tarım dışına çıkarılmış ve başta HES olmak üzere birçok enerji yatırımları yapılabilir olmuştur. Öte yandan, “Ancak, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla“ ifadesindeki altı çizgili kısım Kanuna dinamizm katar; ancak Kurul’un işini gerçekten doğru yapması elzem. Yatırım ve üretimin önündeki engelleri kaldıralım derken korunması gerekenleri talan etmemek gibi bir dengeyi yakalamak şart.
Avrupa Birliği GES kurulu gücüne ve üretimine ilişkin istatistikler yayınlandı. Buna göre;
- 6.1 GW : 2016 içerisinde kurulan GES kapasitesi (2015’te 7.9 GW idi)
- 100.9 GW : 2016 sonu itibariyle toplam kümüle GES kapasitesi
- 100.6 GW : 2016 sonu itibariyle toplam on-grid kümüle GES kapasitesi (2015 sonunda 94.6 GW idi)
- 105.3 TWh : GES’lerden 2016’da üretilen elektrik enerjisi (2015’te 102.8 TWh idi)
Merkel, Almanya’nın 2020’de yollarda 1 milyon elektrikli araç hedefinin yakalanamayacağını söyledi. Hedefler hep şaşar da Almanya’nın elektrikli araç örneğinde aşağı yönde bir şaşma olmuş, oysa IEA’nın GES kurulu güç tahminlerine baktığımızda tahminlerin hep gerçekleşmeden hep aşağıda kaldığını (under estimation) görüyoruz. Elektrikli araç ile GES esasen dönüştürücü ve dinamik bir şey, USD kuru tahmini gibi değil, dolayısıyla bence Almanya’nın durumu biraz garip (şayet 1 milyon zaten çok yüksek bir beklenti değil idiyse).
IEA GES kurulugücü tahmininin detayı şu şekilde: @Javier Blas (Chief Energy Correspondent @Bloomberg), IEA’nın WEO raporlarındaki GES kurulu güç tahminleri ile gerçekleşmeleri kıyaslayan bir grafiği twitledi.
RES Yarışma Duyurusu 18’inde ilan edildi. Buna göre, 2015’te önlisans başvuruları alınan 3000 MW’lık kapasitenin 710’luk kısmı için 21-22-23 Haziran’da kapasite yarışmaları yapılacak.
Daimler (Mercedes), enerji depolama konusunda Vivint Solar ile işbirliğine gitti.
Tesla, 14 kWh’lık (kullanılabilir kapasite 13.2 kWh) depolama sistemini 5500 $’a satıyor (kurulum hariç). Daimler’in depolama sistemi ise 2.5 kWh kapasiteye sahip ünitelerden oluşuyor ve 20 kWh’lik bir sistemin fiyatı tasarım ile kurulum vs dâhil şekilde 13000 $.
Birim maliyeti Tesla’dan yüksek. Tesla’nın Powerwall 2’siyle rekabet edebilecek mi bakalım.