İsrail merkezli MobilEye firması bilindiği üzere Intel tarafından 15.3 milyar $’a satın satın alınmıştı. Şirket, çarpışma önleme konusunda piyasanın %70’ini domine etmekle birlikte, oto-pilot özelliği konusunda Tesla ile yaptığı işbirliği, Tesla Model S’in Ekim 2015’teki kazası sonrası sonlanmış ve iki taraf da birbirini suçlamıştı.
Tesla, sadece 6 ay içerisinde MobilEye şirketinin otopilot özelliğinin kendi tescilli versiyonunu geliştirdiğini duyurdu.
Bu husus tıpkı ambargoların Türkiye’yi bazı askeri teknolojileri geliştirmeye zorlamasına benzemekle birlikte, esas önemlisi 6 aylık kısa geliştirme dönemi. MobilEye’ı satın almak 15.3 milyar $; ama Tesla’nın geliştirme masrafı sadece milyon $ mertebesindedir (elma-elma kıyaslama olmasa da herhangi bir firmanın herhangi bir konuda yetkinlik elde etmek için illa ki satın alma yapmak zorunda olmadığını çok iyi gördük kanaatindeyim).
2017 Nisan itibariyle 33979 adet şarj istasyonu işleten (500 tanesi DC fast charger) ABD’li ChargePoint şirketi, şarj istasyonu ihtiyacının %80 oranda ev ile iş ve %20 oranda halka açık yerlerde olacağını öngörüyor.
Ders almalı sanırım; ama İstanbul gibi bir yerde araç park sorunu düşünüldüğünde ABD örnekleminin ülkemize pek uyarlanabileceğini söylemek güç gibi. Nitekim, Tesla’nın Avrupa Superchargers haritasında Türkiye’ye tekrar yer verdiği haberinde de ana arterlerin seçildiği gözükmektedir.
TED’de konuşan Elon Musk, bu sene büyük ihtimalle 4 yeni Gigafactory ilan edeceklerini ifade etti ve lokasyon seçimine dair “We need to address a global market” dedi. ISPAT Tesla ile görüşüyordur umarız. Tesla Türkiye de geçtiğimiz günlerde, Avrupa Supercharger Haritasında Türkiye’ye yeniden yer vermiş (10 farklı yerde şarj istasyonu öngörülmüş).
Bir diğer husus da, Eylül ayında piyasaya sürülmesi beklenen solar roof sisteminin garantisi için Musk’ın “ömür boyu olmasını düşündük” demesi. Bunu paylaşma nedenim; solar roof konusunda daha önce Dow Chemical gibi dev şirketlerin başarısızlığı ortada ve Musk da başarısız olmamak adına olsa gerek, dönemin ivmesini de arkasına alıp alışılmışın dışında yaklaşımlar sergilemeye devam ediyor.
2016’nın en büyük özelleştirmesinde imzalar atıldı. Zülfikarlar Holding’in iştiraki olan Turkuaz Petrol, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş. hisselerinin tamamını 490 milyon TL’ye satın aldı.
Automobile Association of America bir araştırma yapmış. Buna göre, 30 milyondan fazla Amerikalı yeni aracını elektrikli tercih edeceğini söylemiş. İlginç şekilde, elektrikli araca ilgiyi %87 oranında çevresel hassasiyet, %62 oranında uzun dönemde maliyetinin azlığı, %52’si son teknoloji olması gibi sebepler ifade etmiş. Çevresel hassasiyetinin bu kadar yüksek çıkmasını ilginç buldum.
Gelecekteki araç tercihinin elektrikli olacağını söyleyenlerin yüzde kaçı gerçekten elektrikli araç satın alır acaba?