Toshiba, organizasyon değişikliğine giderek 4 tane %100 ortağı olduğu bağlı ortaklık (subsidiary) kuruyor. Kurum içinde ayrı birer şirket olan Energy Systems & Nuclear Energy Systems ayrı bir tüzel kişilik altında toplanacak. Oluşturulacak diğer üç birim de şu şekilde: Infrastructure Systems, Storage & Devices, Industrial Informationve Communication Technology.
Toshiba’nın Westinghouse kaynaklı sıkıntısının benzerini RWE, E.ON, EnBW ve Vattenfall şirketleri de Almanya’nın nükleeri terketme planı sonrası nükleer atığın depolama maliyeti nedeniyle yaşamışlar ve RWE Innogy, E.On Uniper isimli şirketler kurarak iş birimlerini ayrıştırmıştı.
Arabistan’ın satabileceği tek şey sanırım Saudi Aramco. Soru ise şu; bankacılar Saudi Aramco’yu satabilecek mi? FT’deki yazıda, günlük 10 m varil petrol üreten, 266 milyar m3 varil petrol ve 8.3 trilyon m3 doğal gaz rezervine sahip olduğu iddia edilen Aramco’nun, Araplarca değerlemesi 2 trilyon $’ın üzerinde (%5’i 100 milyar $ esas alınarak), yani İtalya’nın veya Hindistan’ın GSYİH’sinden fazla. Yazıda, %5’lik halka arz ile alakalı dile getirilen endişeler şu şekilde sıralanmış: i) halka arz edilmeyecek 95’lik paya sahip çoğunluğun %5’in azınlık hakkını gözetip gözetmeyeceği (buna katılmıyorum), ii) petrol fiyatları ve iii) politika. Yazıda sorunların çözülebileceği ve makul fiyatların oluşmasının sağlanabileceği ifade edilmiş, ancak yazar bunu olası görmediğine de değinmiş; çünkü Krallığın uluslararası standartlara ve incelemelere açılması fikri çok uzak görünüyormuş.
Mart ayında iflasını açıklayan ABD’li rooftop solar lease şirketi Sungevity’nin 50 milyon $’a Northern Pacific Group‘a satışına Mahkeme izin verdi (20 milyon $ gecikmeksizin yatırılmak kaydıyla). İsim de Solar Spectrum olarak değiştiriliyor. Solar lease işinin en büyük riski, mülk sahiplerinin ilk yatırım maliyetlerinin şirketlerce üstleniliyor olmasından ötürü ciddi kaynak ihtiyacı gerektirmesi, akışın sekteye uğramaması önemli. Bu ifadeye dayanak teşkil etmesi için SolarCity’nin kendisinin belirttiği risk faktörlerinden bir tanesini olduğu gibi paylaşıyorum: “We need to enter into additional substantial financing arrangements to facilitate our customers’ access to our solar energy systems, and if this financing is not available to us on acceptable terms, if and when needed, our ability to continue to grow our business would be materially adversely impacted.“
İngiltere Şebeke İşletmecisi National Grid, 22 Nisan’da attığı twitte, ülkenin ilk kez 24 saatlik zaman dilimi boyunca kömür üretmediğini belirtti.
Konuyu haber yapan Enerji Günlüğü; İngiltere’nin ilk kömür santrali 1882 yılında Londra’da açılan Holborn Viaduct kömür yakıtlı üretim tesisi olduğunu ve dolayısıyla, 135 yıldır ilk kez elektrik üretiminde kömürün olmadığı bir 24 saat yaşandığını ifade etmiş.
Hyundai, California’da Iconiq Electic modeli için aylık 275 $’dan (+vergi) limitsiz abonelik modeli başlattı.
Aracın fiyatı: 29500 $ (fiyata 7500 $’lık federal tax credit indirimi uygulanıyor California’da)
Iconiq’in EPA menzili 200 km. 383 km menzile sahip Chevy Bolt EV için GM, aylık 329$’dan başlamak üzere kiralama seçeneği sunmaya başlamıştı (girişte 3809 $ ön para alınıyor). Chevy’nin fiyatı da 37495 $ (7500 $’lık federal tax credit sonrası fiyat 29995 $). Benzer şekjilde Renault da, 41 kWh kapasiteli bataryaya sahip Zoe elektrikli aracını aylık 179 €’dan başlayan fiyatlarla (batarya kirası ayrıca ekleniyor) kiralıyor.
Türkiye’de Derindere Motorlu Araçlar’ın dönüştürdüğü elektrikli Toyota Corolla, aylık 900 €’ya kiralanıyor.
“24.04.2017” için bir yorum