HBR’de Afrika ile alakalı yayınlanan The Paradox of Power makalesinin çok kısa özeti:
United Nations Conference on Trade and Development’a göre; gelişmiş ülkelerdeki genel yükseliş eğilimine rağmen, Afrika ülkelerinde doğrudan yabancı yatırım oranı 3’te 1 oranında düştü (38 milyar $ olarak gerçekleşti 2015’te).
2016’nın Şubat’ında, Barclays, kıtanın beklenildiği kadarıyla gelişmediğini ifade ederek kıtadan çıkma kararı aldı. Nestle de, 2015’in Haziran’ında 2 ülkeden tamamen çıktığını, 21 ülkedeki iş gcünü %15 oranında düşürdüğünü ve ürün portföyünü ½ oranında azalttığını açıkladı. Öte yandan, Coca-Cola, Cadbury, Eveready, and SABMiller gibi şirketler de büyük vaatlerle geldikleri Afrika ülkelerini terkediyor.
Nestle’nin işgücünü azaltma ve ürün portföyünü ½ oranında azaltma kararının arkasında Afrika’nın büyümesi konusunda yaşanan hayal kırıklığı yatmaktaymış. Nestle’nin Ekvatoral Afika Bölgesi CEO’su Cornel Krummenacher Financial Times’a verdiği demeçte; Afrika’nın geleceğin Asya’sı olabileceğini düşündük; ama sonra anladık k, buradaki orta sınıf inanılmaz derecede (extremely) küçük ve gerçekten büyümüyor. Kentleşme, üreticiler için genel olarak çok iyi; ama varoşlarda yaşayan bir çok insanın gerçekten harcayacak güçleri yok.”
Afrika ile ilgili genel problemler:
- Yozlaşma, rüşvet
- Infrastructure (elektrik, ulaşım sağlık vs)
- Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında yetersizlik
According to the Wall Street Journal, that companies “are eager to recruit good hires in the region, but find that candidates with traditional management skills—such as the ability to drive change or build teams—are in short supply.
EPDK, elektrik faturalarına esas tarifelerde değişikliğe gitmedi. Ancak, lisanssız elektrik üreticilerinden alınan dağıtım sistem kullanım bedelleri çerçevesinde “Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar”da değişikliğe gitti. Tarifeler de revize edildi, buna göre, dağıtım sistem kullanım bedelinin aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi (2016’da ortalama yaklaşık 0.75 krş/kWh):
- 31.12.2017 tarihine kadar devreye girecekler için 2-2.5 krş arası (3 kat artış yaklaşık),
- 1.1.2018 tarihinden itibaren devreye girecekleri ise 9-10 krş arası (13 kat artış yaklaşık)