Karapınar’da kurulacak 1000 MW güçteki YEKA-1 GES ihalesi bugün düzenlendi, ihaleyi 6.99 ¢$/kWh bedelle Kalyon-Hanwha Q Cells girişimi kazandı. Proje dünyanın en büyüğü değil; Hindistan’daki 648 MW gücündeki Kamuthi Solar Power projesini geçtiğini vs söyleyenler oldu, ama o projeye 2016’da işletmeye girdi ve şu an işletmedeki en büyük projede, 2019’da da Abu Dabi’de 1177 MW’lık Sweihan PV projesi devreye girecek.
Bunun da ötesinde, Hanwha’nın rakibi 3 adet Çin’liydi; ama Limak ile ortaklık kuran CMEC & Hareon çok erken çekildi, adeta ihaleye girmiş olmak için girmişlerdi, keza Çalık da o şekilde. Sadece Kibar, ACWA ve Chint ortaklığı biraz ilerledi; ama 8 cent’ten başlayan açık eksiltmenin 7.01’de bitip, ihale komisyonunun ricası ile 6.99’a düştüğünü düşününce ACWA ve Chint’in de çok istekli olmadığını düşünebiliriz, zaten 5 kez mola aldılar. Yani, bence, Koreli Hanwha (hiç mola almadılar ihalede), Çin’lilere rağmen kazanmadı bu ihaleyi. Çin’liler istekli değil gibiydi, yerli ortaklık oranı %25 olduğu için mi, fabrika kurma şartından ve buna bağlı olarak Türkiye güneş piyasasının durumundan ötürü mü nedir bilemedim; ama bu durum dikkat çekici bence.
İnşaAllah, Kalyon ve Hanwha en kısa sürede fabrikayı kurar da GES’i devreye alır. Zira, Bakanlık ile sözleşmenin imzalanmasını müteakip 21 ay içerisinde fabrikanın kurulması ve bunu müteakip de 36 ay içerisinde GES’in işletmeye alınması gerek, yani yaklaşık 5 sene.
Ekşi’de konuyla alakalı başlık açılmış, girilere (entry) bakınca, bilindik ideolojik ezberci zihniyetin ne kadar acınası bir halde olduğunu tekrar görmüş oldum.
“20.03.2017” için bir yorum