ABD’li 1366 Technologies ve Güney Koreli Hanwha Q CELLS, direct-wafering teknolojisiyle üretilen c-Si hücre verimliliğinde %19.9 değerine ulaşmış (21.12.2016’da 19.6’yı yakaladıklarını duyurmuşlardı, 2015 sonunda da %19.1 idi ulaştıkları max verim).
Tesla Powerwall 2 Avustralya’da satışa sunuldu. Etkinliğe SolarCity’nin eski CEO’su ve Tesla’nın şimdiki VP’si Lyndon Rive katılıyor (SolarCity Tesla tarafından satın alındıktan sonra bu görev değişikliği gerçekleşti). Haberlere göre, Tesla, yerel dağıtım şirketleriyle büyük ölçekli depolama tesisleri kurmak üzere görüşmeler yürütüyormuş. Avustralya’yı Tesla için önemli yapan 2 unsur var; ilki sık yaşanan elektrik kesintileri, öyle ki, Başbakan ulusal enerji acil durum ilan etti. Bu çerçevede, Lyndon Rive, etkinlikle Southern California Edison şirketi için 90 günde kurulan 80 MWh’lik depolama sistemine atıf yaptı. Rive fiyat konusuna da değinmiş, söylediğine göre, sistemin fiyatı kWh başına $400 – 600 arasında değişiyor ve 100 MWh’lik bir sistemin maliyeti kabaca 50 milyon $. Şu bağlantıdaki haberde ise Musk’ın sistem fiyatı için kWh başına 250 $ belirttiği söylenmiş, yani 100 MWh maliyeti 25 milyon $; ama nakliye, kurulum ve ilgili diğer donanımlar hariç fiyat olup, bunlar hayli değişken ve BNEF, 100 MW’lık sistemin toplam maliyetinin 422$/kWh veya 169 milyon $ olacağını, bunun IRR’ı %18-29 arasında olacağını tahmin etmektedir (yani, Lyndon Rive belirttiği ile paralel ve nakliye, kurulum ve sair ekipman giderleri nerdeyse 69 milyon $ civarında, sistemin kendisinin %70’i kadar). civarında olacağını tahmin etmektedir (100 MW’lık bir sistemin her bir MW’ı 4 saatlik enerji sağlayabiliyor, yani 100 MW gücündeki sistem 400 MWh enerji sağlayabiliyor).
İkinci unsur ise, Avustralya’nın, %15’lik çatı tipi güneş enerjisi sistemi penetrasyonu (oranı) ile dünyada birinci sırada yer alması (1.6 milyon ev). 2017 Ocak itibariyle çatı tipi güneş kurulumu adedi toplamda 1,638,540’a ulaşmıştı.
Depolama alanında faaliyet gösteren Aquion şirketi iflas etti. Bu iflas önemli, bugüne kadar 190 milyon $ fonlanan şirkete yatırım yapanlar Bill Gates başta olmak üzere risk sermayesinin önde gelenleri; Gentry Venture Partners, Kleiner Perkins Caufield & Byers, Foundation Capital, Bright Capital, Advanced Technology Ventures, Trinity Capital Investment and CapX Partners, Yung’s Enterprise, and Nick and Joby Pritzker.
Şirket, sodium-ion batarya üzerine çalışıyordu. Şirketin önceki açıklamalarına göre, tasarlanan bataryanın round-trip verimliliği %85 ve cycle sayısı da 5000. Şirketin maliyet hedefi ise kWh başına 250 $ idi.
CEO’nun açıklamalarına göre, geliştirme süreci için ilave fona ihtiyaç varmış ve bu para bulunamamış (Company has been unable to raise the growth capital needed to continue operating as a going concern).
Bill Gates compressed-air startup olan LightSail Energy ile liquid metal battery project projesinin sahibi Ambri (kurucusu: MIT professor Don Sadoway) şirketlerinin de yatırımcıları arasında.
Manufacturing Risk Index Rankings
Rapor, Cushman & Wakefield (C&W) tarafından yayınlanıyor ve 2016 yılını esas alır sıralama aşağıdaki tabloda verili. Türkiye, 2015’e göre tam 10 sıra gerilemiş, Malezya 3 yıldır üst üste zirvede. Senaryolara esas unsurlar olan conditions, risks ve costs detayları da aşağıdaki gibi.
- Conditions : Including labor force, logistics, and business environment
- Risks : Including natural disasters, economics and energy
- Costs : Including labor, construction and electricity
“08.03.2017” için bir yorum