07.03.2017

Gün geçmesin ki lithium-ion bataryaya yönelik yeni bir yatırım kararı haberi okumayalım. Tesla’nın eski VP’lerinden Peter Carlsson (46 yaşında), İsveçli yatırımcıların fonlamasıyla NorthVolt isimli bir şirket kurmuş. Şirket, İsveç’te ya da Finlandiya’da giga düzeyde toplam 4 milyar $ maliyetli bir batarya fabrikası kurmayı planlıyormuş. Haberlere göre, önümüzdeki 2 yıllık süreçte finansman temini ve fabrikanın nereye kurulacağı hususlarının halledilmesiyle, her şey de planlandığı gibi giderse, 2019 yılı içerisinde inşaatına başlanması planlanan fabrikanın 2020’de üretime geçeceği ve 2023’te de yaklaşık 32 GWh ile tam kapasiteye ulaşması hesaplanmaktaymış. Fiyat hesabı da 100 $/kWh

13.03.2017 tarihli BNEF haberinde, İsveç’in en büyük enerji şirketi Vattenfall’ın şirkete 550 bin $ kaynak aktardığı ve şirketin bugüne kadar 14 milyon $ fonlandığı belirtilmiş. 2018’e kadar 1 milyar $ kaynak arıyorlarmış. 14 milyon $ ile 1 milyar $ arasındaki fark devasa. 4 milyar $’a ise (yarısı kredi olsa bile) çok daha fazla yol var. Şüpheci yaklaşmak lazım. Kredi için Avrupa Yatırım Bankasına başvuru yapacaklarmış.


FT’de yayınlanan bir makale, Çin’in batarya konusunda ne kadar iştahlı olduğunu ve Koreli ve Japon şirketlere karşı kendini nasıl konumlandırdığını çok iyi özetliyor.


Toyota Prius’un entegre güneş panelli modeli hakkında

Prius’un tavanına 280 Watt gücünde 1 adet Panasonic marka panel yerleştirildi. Bu panel araca doğrudan enerji vermiyor ve yalnızca bataryanın dolumuna katkı sağlıyor. Bu panel, aracın menziline en fazla 4 mil, yani yaklaşık 7 km kazandırabiliyormuş.

Bir not: Herhangi bir aracın tavanı tam 3×2 olsa, 6 m2’lik bir alan söz konusu, bu, en fazla 4800 Watt güç üretir, 1 hp=746 Watt olduğuna göre 6.4 hp. Prius’un gücü ise 98 hp. Yani, güneş panelli araçlara Solar Assisted Electric Vehicle (SAEV) denilebilir.


Yıllara göre Türkiye doğal gaz tüketimi aşağıdaki grafikte verilmektedir (grafik kaynağı: Okan Yardımcı).

Gas

2017 yılı ulusal doğal gaz tüketimi tahmini olan 46 milyar Sm3, EPDK’nın 26/01/2017 tarih ve 6884 sayılı Kurul Kararını esas alıyor. Peki bu gazın ne kadarını yer altında depolayabiliyoruz. Yer altı aktif depolama kapasitemiz toplam 3.35 milyar m3 kadar (2016’nın sonunda devrye giren Tuz Golü’ndeki tesisin aktif kapasitesi 550 milyon m3, Silivri’deki 2.8 milyar m3), buna göre, toplam tüketimin %7.28’ini kısmını yer altında depolanabilmektedir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s