Otonom araçlar konusundaki çalışmalarıyla birinci sırada yer alan Ford, 2026’ya kadar (belki 2031) Level 4 (direksiyon veya gaz ve fren pedalları olmayan araçlar_without a steering wheel or gas and brake pedals) otonom araçları satışa çıkarmayacağını açıkladı (İngilizce kaynak). Bu araçların öncelikle, 2021 yılında, sadece araç paylaşımı iş modeli ilgili firmalara satılması hedefleniyor. Daha önce ise, Ford CEO’su Mark Fields, tüketicilere 2025 yılında otonom araç satılmasının hedeflendiğini söylemişti. 10 Nisan’da şurada yayınlanan haberde ise, ABD’de 2030’a doğru, 4.7 milyon otonom aracın 5 milyon geleneksel aracı ikame edeceğiyle alakalı bir araştırmadan bahsediliyor; ama gerçekçi olmadığı kanaatindeyim.
Navigant Research araştırması
Rapor hakkında; rapor, sürücüsüz otomobil teknolojisi üretmekten çok, sürücüsüz otomobili kitlelere ulaştırma yeteneğine sahip olan şirketleri sıralamaya dahil ediyor. Raporun yazarları Sam Abuelsamid, David Alexander ve Lisa Jerram’ın yorumu şöyle: “Teknoloji çok önemli, fakat on binlerce otomobil üretip, insanları bu otomobillere bindiremediğiniz sürece, teknoloji o kadar da işe yaramıyor.” Rapor, sürücüsüz otomobil yarışı sıralamasında 18 şirketi değerlendirmeye alıyor. Bu değerlendirme dokuz kritere dayanıyor. Bu kriterler arasında; teknoloji, pazara çıkma stratejisi, üretim gücü, pazarda kalma gücü, satış, pazarlama ve dağıtım yer alıyor.
Sıralama:
- Ford
- General Motor
- Renault-Nissan
- Daimler
- Volkswagen
- Waymo (Google)
- Tesla 12. sırada
- Honda 15. sırada
- Uber 16. sırada
Farklı kriterlerdeki skorlara bakacak olursak: Teknoloji konusunda Ford ve GM alt ve orta seviyede yer alıyorlar. Ford, yapay zeka alanında uzman Chariot’u satın aldı; Velogdyne’a yatırım yaptı. GM de teknoloji start-up’ları ile satın alma ve ortaklıklar gerçekleştirerek sürücüsüz otomobil alanındaki becerilerini geliştirdi. Yarışın altıncısı olan Google’ın Waymo’su, teknoloji kriterinde ilk sırada yer alırken, üretim stratejisi, satış, pazarlama ve dağıtım alanlarında geride kalıyor. Şirket şu sıralar büyük otomobil markaları ile görüşüp, teknolojisini bu markaların otomobillerine yerleştirmeyi planlıyor. Fakat henüz önemli bir anlaşma gerçekleştirilmiş değil. Raporun yazarı Abuelsamid, Waymo için, “Ürün stratejisi dışında, her türlü beceriye sahipler” diyor.
Şirketlerin yetkinliklerine dair Reuters’in çok başarılı bir gösterimi var.